Kuchnia marsylska

Kuchnia Marsylska

Marsylia to nie tylko wspaniałe zabytki i piękne plaże otoczone błękitnym morzem, to również wspaniałe miejsce, które zachwyca podniebienia wielu smakoszy. Będąc na Lazurowym Wybrzeżu nie sposób nie skosztować takich potraw jak:

Bouillabaisse – to specjał typowy dla marsylskiej kuchni, jest to zupa rybna, przygotowywana z lokalnych gatunków ryb oraz skorupiaków. Do przyrządzenia tradycyjnej bouillabaisse wykorzystywanych jest kilka różnych rodzajów ryb, najczęściej są to konger, skorpena czy kurek karoliński, dodaje się do nich owoce morza takie jak małże, kraby, krewetki, itp., do zupy należy wkroić także cebulę, pora, pomidory oraz ziemniaki, a wszystko przyprawić ziołami prowansalskimi i dużą ilością szafranu. Bouillabaisse serwowana jest z grzankami. Zupę podobno wymyślili marsylscy rybacy wracający z połowów, którzy do jej przygotowania używali ryb nienadających się na sprzedaż. Zrobiła ona jednak zawrotną karierę specjału Marsylii i od lat 80 XX wieku jej receptura jest chroniona prawem UE (podobnie jak polski oscypek).

Będąc w Marsylii nie należy się dziwić, że do zupy zostanie nam podany sos, bowiem należy wiedzieć, że marsylczycy kochają wszelkiego rodzaju dipy, a wśród najpopularniejszych należy wymienić dwa: rouille i aïoli.

Aïoli – to sos w konsystencji emulsji, który powstaje z żółtek jaj, soku z cytryny, czosnku, musztardy, a bazę do niego stanowi oliwa z oliwek. Podawany jest to owoców morza, zupy rybnej oraz grzanek, ale może także stanowić oddzielne danie, w którego skład obok sosu wchodzą warzywa, gotowane jajka ii duszona ryba.

Rouille – to ten sos może zostać podany do bouillabaisse i grzanek, przygotowywany jest z bułki tartej, czosnku, papryczek chilli, szafranu oraz oliwy z oliwek.

Tapenada – jest to pasta z oliwy z oliwek kaparów i oliwek, do której często dodawane bywają różne zioła, bakłażany, czosnek lub anchois.

Navettes de Marseille – to ciasteczka, które można spotkać wyłącznie w Marsylii i wyłącznie 2 lutego. Jest to zwyczaj praktykowany od XVIII wieku, że w święto Marki Boskiej Gromnicznej w Marsylii piecze się ciasteczka w kształcie czółen, mogą one mieć tradycyjny, prosty smak lub być wypiekane z dodatkiem olejku z kwiatu pomarańczy.